Friss topikok

  • Tazu: Szerintem egy újbóli nagy beton csődtömeget építünk. Sajnos munkahelyet csak igazából az építés id... (2013.04.08. 11:20) Épül az Agóra Szolnokon

Linkblog

Archívum

Épül az Agóra Szolnokon

2012.01.07. 17:29 Onlooker

 

A görög AGÓRA a közösségi terek egyik első megjelenési formája volt, a város természetesen élő központja, ahol a legnagyobb ünnepeken a város összes lakója elfért, máskor itt lehetett sétálni vagy hivatalos ügyek intézése közben a lakosok kicserélték gondolataikat. - Így kezdődik a leírás a Tisza Fővárosa című honlapon, amiből nem akartam többet bemásolni, mert még több bekezdésen át hasonló stílusban folytatódik ez a földtől jócskán felemelkedett szöveg. 

 
Az elmúlt hetekben kezdték meg az Agóra építését, amit a helyi sajtó is felkapott, és egyből jött a kérdés: kell ez nekünk? Minden fórumon egyértelműen észlelhető volt az elutasító kommentek többsége. És valljuk be, érthető. Szolnok az ország egyik legeladósodottabb városa, a maga 28 milliárdjával. Ekkora adósságállományt egy főre jutó leosztással még a nálunk nagyobb városok sem értek el, ahol még valamilyen ipar is lenne a városban. Tehát minden oldalról érthető volt az a támadás, ami az épület ellen irányult.

A kérdés az, hogy tud-e ez az épület többet, és jobbat biztosítani mint az eddigi Aba-Novák Kulturális Központ. Szalay Ferenc elmondása szerint a helyi kulturális és közművelődési tevékenységek, a civil élet eseményei, valamint az egészséges életmóddal összefüggő programok jelentős részének biztosít új, építészetileg is izgalmas teret az Agóra Terminál. Miután megtudtuk a Polgármester Úrtól, hogy mi mindent is tud majd ez az épület, említsük meg azt is hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni.A hírek szerint az épület 1,8 milliárd forintból - 92 százalékos EU-támogatással épülhet meg. Azaz ha ennek a 8%-át vesszük, 144 millió forintba fog kerülni az építés!
 

(kép: blogszolnok.hu)

Senki nem említett egy szót sem arról, hogy ezt ugyan a későbbiekben miből tervezi az önkormányzat fenntartani, amik éves szinten szintén milliós tételek lesznek. És ha már az eddig is működő Aba-Novák Kulturális Központ is veszteséges volt, minek kell nekünk még egy ilyen intézmény?

 

A Polgármester Úr állításai szerint, több pénzt fog ez az építkezést hozni a városnak, mint kiadást, és büszkeséggel töltötte el, hogy sikerült a város pénzéből egy "erős szolnoki építőipari céget" csinálniuk. Hát nagyon örülök, hogy a szolnoki városvezetésnek még ilyenek ötletekre is van ideje, de gondolom kevesebb időt fordítanak a adósságcsökkentés problémáinak megoldására, pedig ott is lenne mit ötletelni, és kételkedem hogy bármilyen módon is profitot termelne ez az épület hosszútávon, még ha zöld energiával működtetik is, azt takarítani,fenntartani és nem utolsó sorban az alkalmazottakat fizetni kell.

 Persze, hogy ne csak a rossz oldalát tekintsük a dolgoknak, az épület maga passzol a belvároshoz, és új látványossága lehet is annak. Az új komplexumba beépített csúcstechnológia és a nagyrészt hőszivattyús, illetve napkollektoros energiaellátás lesz majd. Az Agóra Terminál kialakításáról és funkcióiról szólva Bajzáth Béla, a kivitelező szolnoki Bau Komplex Építőipari Vállalkozó és Ingatlanforgalmazó Kft. vezetője kifejtette: az Álmosdi Árpád helyi építész tervei alapján megvalósuló, több ezer négyzetméteres létesítmény egyszerre lesz modern, elegáns és otthonos.

A ház funkcionális egységei egy három szint magas aula köré szerveződnek. A pincében mélygarázs, a földszinten koncertek, kiállítások és állófogadások megtartására alkalmas multifunkcionális tér, az első emeleten kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező stúdiószínház-terem, míg a legfelső szinten egészségkultúra-központ kap helyet. Az Agóra Terminálban nem mindennapi helyszínekkel is találkozhatunk majd: az aulában az ökotudatosságot közvetítő Gaia-pontot rendeznek be, de építenek audiovizuális emlékfalat, az önálló építészeti formaként kiemelkedő és speciális zenehallgatási élményt kínáló rekreációs audiopontot és tetőteraszt is. Az új intézményt és az Aba-Novák Kulturális Központot majd híd köti össze egymással. Utóbbiban a jelenlegi kistermek és irodák helyén alakítják ki a városi televízió leendő bázisát, az időszaki kiállítótérből pedig a Találmányok Házát. Ezek után már csak a városvezetésen múlik, hogy képes lesz-e sikeresen üzemeltetni az épületet.

Az épület átadását hivatalosan 2012. szeptember 30-ra tervezik.